HACCP plán vhodný pro restaurace, stánky s rychlým občerstvením, potravinářské podniky, přepravní společnosti či jiné provozovny.
Co je potřeba na vypracování dokumentace HACCP
- technologické postupy, popisy jídel a výrobků
- stanovení kontrolních bodů (CP)
- stanovení kritických kontrolních bodů (CCP)
- stanovení hodnot kritických mezí pro CP a CCP
- definování nápravných opatření pro každý CCP postup sledování CP a CCP
- sytém kontroly na ovládání rizik pro každý jednotlivý bod
7 principů HACCP

Přínosy HACCP
- jednoznačná identifikace a kontrola rizika zdravotní nezávadnosti potravin
- minimalizace možnosti výskytu zdravotně závadných potravin
- splnění legislativních požadavků na výrobce potravin
- vytvoření vhodného základu pro budoucí přechod firmy na mezinárodní standardy bezpečnosti potravin vyžadované retailovými řetězci – IFS, BRC, apod.
- věrohodné potvrzení funkčnosti a efektivnosti zavedeného systému nezávislou třetí stranou
- zvýšení důvěry veřejnosti a státních kontrolních orgánů
POZOR:
Předpracované systémy a software mohou posloužit jako vodítko, příručka však musí vycházet z konkrétních podmínek provozu!